Ordine la Nistru
Recent, AO „INFO-TERRA” din satul Vadul Raşcov a obţinut finanţare pentru implementarea proiectului "Un mediu sanatos in drum spre Uniunea Europeana", sprijinit de programul de granturi mici în mediu. Autorii proiectului urmează să utilizeze suma oferită la desfăşurarea lucrărilor de curăţare de deşeuri şi gunoişti neautorizate, pe un segment de 16 km, a malului râului Nistru. Potrivit condiţiilor, beneficiarii proiectului vor fi tineretul din primăriile Vadul-Raşcov şi Climăuţii-de-Jos. Drept rezultat, pe malul drept al Nistrului, de la satul Bursuc din raionul Floreşti şi până în satul Poiana, raionul Şoldăneşti.
Vineri, la 27 iunie, colectivul „Info Terra” a şi purces la realizarea celor scontate. De comun acord cu administraţia publică din teritoriu, tinerii din ambele comune au ieşit la lucru. Apelul de a face ordine l-au urmat circa 50 de tineri, care, înarmaţi cu mănuşi şi sacoşe, au adunat deşeurile din regiunea stadionului din satul Vadul Raşcov. Având la dispoziţie mai multe căruţe oferite de consăteni, tinerii au evacuat deşeurile colectate la gunoiştea autorizată a localităţii.
Este important că, alături de copii, la acţiunea în cauză au participat primarul comunei Climăutii-de-Jos, Sergiu Melnic, şi secretarul consiliului local Vadul Raşcov, Larisa Gârneţ, administraţia gimnaziului Climăuţii-de-Jos, Petru Ceban şi Ludmila Gârlea, şi directorul adjunct al liceului „Dumitru Matcovschi” din Vadul Raşcov, Emilia Odae. După totalizarea muncii, Svetlana Prepeliţă, membru al Consiliului Local de Tineret „Noua generaţie” din Vadul Raşcov, a înmânat participanţilor la salubrizarea zonei din preajma bătrânului fluviu Certificate de acces la Centrul Comunitar Acces la Informaţii şi Instruire.
La finele orelor de lucru, tinerii au fost serviţi cu cafea şi dulciuri.
Pentru săptămâna următoare, ne-am pus drept scop să facem ordine pe malul Nistrului împreună cu elevii de la gimnaziile din Cot şi Socola, care anterior şi-au exprimat acordul de a contribui la implementarea proiectului "O comunitate salubră în drum spre Uniunea Europeană", ne-a relatat Vasile Oţel, directorul AO „INFO-TERRA”. Apropo, actualmente, această organizaţie implementează proiectul HEIFER, un proiect de binefacere, cu bugetul de 63000$USA şi cu o durabilitate de cinci ani: 2007-2011, şi beneficiarii căruia oameni din partea locului, familii social-vulnerabile, dar neapărat gospodari. În anii 2007-2008, 40 de familii din Vadul Raşcov au primit 10 iepuroaice şi 2 iepuroi de rasa Neozelandeza şi cele necesare pentru creşterea şi înmulţirea iepurilor.
Reporter „C” Stimati prieteni acesta este report pentu ziarul "Cuvintul" de Victor Sofroni.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment