Wednesday, November 25, 2009

Democratie electronica-posibilitate de acces la informatia publica in APL Vadul-Rascov,Climautii de Jos si Consiliul raional Soldanesti.

AO INFO-TERRA realizeaza un nou proiect
In cadru limplementarii proiectului se va deschide accesul liber la deciziile APL din Comunele Vadul-Rascov si Climautii de Jos si Consiliul raional Soldanesti. Vor primi accesul la aceste informatii nu numai beneficiarii ce poseda computatoare dar si majoritatea ce poseda DVD, Centre muzicale etc.
Accesul la informatie si noutati –este principalul obiectiv pentru cetatenii zonei rurale Vadul-Rascov si Climautii de Jos.
Obiectivul General:
-sa imbunatatim accesul electronic pentru informatii si noutati in domeniul politic,guvernamental,local si raional,pentru ca cetatenii raionului Soldanesti, satelor Vadul-Rascov si Climautii de Jos sa devina niste participanti mai constienti si activi in dezvoltare democratiei Moldovei.
Obiective Specifice:
-sa creasca interesul democratic si constiinta satenilor,vom filma toate adunarile consiliului local in timp de 9 luni,avind acces liber la acest film prin DVD-uri;website-ul raionului si transcriere.
-sa creasca interesul democratic si constiinta satenilor,vom filma toate adunarile consiliului raionului Soldanesti in timp de 9 luni,avind acces liber la acest film prin DVD-uri;website-ul raionului si transcriere.
-sa elimine dificultatea accesului liber la documentatie si formulare in public si sa imbunatatim eficicienta si responsabilitatea conducerii locale, vom scana toate materialele,indexindu-le la care va fi acces liber prin DVD-uri si arhivarea electronica la oficiul AO INFO-TERRA cu reintoarcere in primarii.
-sa dezvoltam accesul la noutatile Moldovei,vom crea un buletin saptaminal ce va contine informatie rezumata din internet, se va distribui la 400 de case in Vadul-Rascov si Climautii de Jos informatii locale pentru 9 luni.
-sa dezvoltam nivelul de utilizare a computer-ului si Internet in sat, vom deschide oficiul AO INFO-TERRA in fiecare seara /2-3 ore/ in zilele de lucru,pentru accesul gratis a cetatenilor la computer si instruirea computer-ului, lenaturi video cu cetatenii plecati peste hotare, fecori fiici , nepoti prin „Scure”.

Proiect implementat cu suportul financiar PNUD-Moldova la Vadul-Rascov.

3 comments:

M. I. said...

Hotarit ca lucrurile ar putea evolua spre bine daca intentiile specificate in articol s-ar vedea realizate !
Mai ales salut ideea instruirii gratuite a oamenilor in vederea utilizarii calculatorului. Rezerva pe care maturii (si de la sat, si de la oras) o au fata de serviciile oferite de calculator e, in mare parte, indreptatita. Atunci cind o bucata insemnata de viata omul s-a descurcat nu rau si fara aceasta masinarie, normal ca nu se va simti ispitit de ea decit in cazuri impuse de anumite circumstante.
Ei bine, fiindca "Info-terra" are posibilitate, chiar ar fi minunat sa-i scoata pe oameni din comoditatea lor si sa le injecteje putina curiozitate si pentru calculator. Cred ca, in ultima instanta, nu vor putea rezista sa nu aprecieze avantajul unor oportunitati pe care acesta le ofera!
Daca-mi permiteti, o digresiune...
Aud des declaratii de genul: "Copiii de azi sunt mai destepti decit noi, cei de altadata. Au calculator, stau toata ziua in Internet!..." Sunt vorbe care, sincera sa fiu,ma irita la culme !
Si am sa va spun de ce. Nici un om, in nici o perioada istorica, n-a putut sa-si depaseasca limitele intelectuale pe care i le-a dat Dumnezeu cu ajutorul unor inventii, oricit de sofisticate n-ar fi fost ele. Pentru ca omul modest intelectual, chiar si in fata unui calculator, ramine la fel de modest intelectual.
Va veti intreba, desigur, de ce scriu toate acestea. Scriu pentru a sugera unor oameni pe care ii consider oarecum apropiati (si e vorba de cei care citesc acest site) ca Internetul are doua pretinse roluri (la general,vorbind). Unul e sa-l ajute pe om sa cunoasca extrem de multe lucruri necesare, fara un prea mare efort, si sa faca legatura cu oameni dragi (si asta e FOARTE BINE). Altul e sa istoveasca mintea omului naiv, care nu e capabil sa aleaga informatia utila de cea inutila, cu o cantitate enorma de minciuna, decadere, publicitate falsa, filme de doi bani, jocuri prostesti s.a.m. d. (si asta e FOARTE RAU).
Am lucrat deja 9 ani cu generatii moderne de elevi si m-am "betonat" in concluzia ca internetul nu e un leac contra prostiei. Ba dimpotriva, poate prosti foarte eficient un om care nu stie cu ce scop sa-l foloseasca! M-am umplut de respect pentru zeci de elevi (azi risipiti prin lume), elevi care nu deschideau mai des de doua zile pe saptamina internetul, spre nedumerirea chiar a parintilor lor (destul de avuti, printre altele )... Si asta pentru faptul ca erau valorosi prin capacitatea lor de a discerne, a intelege si a interpreta lucrurile lucid, fie chiar neordinar. Ei bine, ei citeau mult, inclusiv multa publicistica, care, de altfel, poate fi citita si din Internet.
Sunt sigura ca si domnul Otel (pe care il respect mai ales pentru perspicacitate), si cei cu care Dumnealui face echipa, mai mult sau mai putin vor fi de acord cu mine. Eu doar vroiam sa ii rog: sa incerce a-i apara mai ales pe copii de Internetul-obsesie, de Internetul -distractie periculoasa, de internetul - tentatie imorala. Si sa le deschida intelectul spra Internetul - utilitate. Asta daca ne dorim cu adevarat un viitor frumos pentru ei!

Mos Vasile said...

Sunt de acord cu spusele lui M.I. si totus copii din Vadul-Rascov , pina ce nu risca sa ea boala a internetului ,aproape 50% din tineretul de pina la 30 de ani nu stiu cum sa deschida computatorul, nemaivorbind de INTERNET. La moment in sat sunt aproape 150 computatoare, neperformante, vechi, si numa 33 de computatoare pers., au acces la Int-net.Cred ca e putin pentru aproape 500 de tineri care sa afla in sat/ cu parere de rau nu au de lucru/ e statistica nu prea inbucuratoare dar reala . Telul proiectului e-Guvernare e de a trezi lumea sa vada pe cine au ales si ce fac acum fiind alesi locali. Salutari la toti si multumim de comentariiM.I.

M.I. said...

Sigur ca nu e tocmai roza realitatea. Vadul-Rascov are destinul majoritatii satelor basarabene si se confrunta cu niste probleme traditionale, din pacate.
Important e insa faptul ca nu va veni nimeni sa faca schimbari, in timp se satenii s-ar complace in situatia de moment. Asa ca, domnule Otel, perseverati! Poate reusiti sa animati spiritele (inclusiv ale alesilor locali...)!
Cu respect, M. I.