Sunday, April 14, 2019


O DONATIE TE VA FACE STIMAT

AO INFO-TERRA recent a cistigat un proiect de binefacere de la progrmul "IMPLICA-TE SI TU" care va fi implementat in comuna Vadul Rascov


Cu ajutorul  proiectului  sa procuram  8 scrofite  si 2000 kg de griu semincier cu ajutirul contributiei. Adica 8 familii din sat vor primi pe contract  cite o scrofita iar altele 5 familii vor primi cite 400 kg griu semincier, ca sa folosim principiul de donatie “Pasarea darului”. Adica , acei  tarani care vor primi in dar cite o scrofita  vor fi datori sa doneze in anul viitor, in toamna,  cite o scrofita , iar cei care vor primi griu semincier vor fi datori sa doneze altor credinciosi griul donat de proiect. Majoritatea satenilor au cote de pamint si la toamna vor intoarce  la alt beneficiar din satul nostru donatia ce a primit-o. Situatia va fi sub controlul unui grup de batrini-crestini care vor  gestiona  afacerea. Telul e simplu , beneficiarul care a primit o donatie e dator sa daruiasca ceea ce a primit conform contractului , alcatuit de grupul de initiativa. Astfel in fiecare an beneficiarii acestui proiect vor creste cu 13 familii.  Lista beneficiarilor  va fi anuntata la biserica si fiecare potential beneficiar se va pregati de donatie cu seriozitate. Astfel va fi asigurata durabilitatea proiectului si legatura cu biserica.  Doamne ajuta!
PROBLEMA. Nu e secret ca in zona rurala localnicii traiesc foarte greu , lipsa de locuri de munca duce la un dezastru nemaipomenit , copii fara supravegere, dar agricultura e pusa in risc cu departarea localitatii  Vadul-Rascov de centru raional si de capitala, unde taranii ar putea sa-si vinda productia agricola . Devalorizarea leului a adus in plus dureri de cap locuitorilor din zona rurala cu deficitul de seminte pentru insemintarea pamintului si hrana a vitelor.  Saracia e legata si de scumpirea lunara a motorinei pentru prelucrarea pamintului.  In urma implementarii acestui proiect 6  familii cu cistig redus din localitate vor primi cite o scrofita/8 bucati / si 5 locuitori ai comunei a cite 400 kg griu de seminte /5 beneficiari/. Anual prin implementarea acestui proiect numarul beneficiarilor  va creste cu 13 familii . Cu cit va fi mai lunga perioada de implementare  cu atit mai multi beneficiar  vor fi implicati in proiect.   Peste 5 ani vor fi 65 de familii cu ajutor, si ajutate real. Procesul va fi controlat de  o grupa de batrini-credinciosi, parohul bisericii si societatea civila , care vor duce contul de contracte si donatie anuala . Durabilitatea  implementarii  proiectului va fi adusa la 100% anual.


SCOPUL; 1.De a consolida societatea civila , credinciosii, biserica si oamenii de afceri  din localitate pentru un ajutor unic familiilor social vulnerabile, prioritate vor avea familiile cu 3 si mai multi copii,  credinciosilor cu venit mic in familie, invalizilor si celor nevoiasi din comunitate. Consolidarea colaborării dintre autorităti societate civila si biserica în privinta problemelor sociale. Avind principii de transparenta, coerenta, continuitatea asigurarii comunicarii bazate pe educatie a populatiei. Vom implementa proiectul dat cu folos pentru familiile ce au multi copii si  o duc greu.
2. Consolidarea si dezvoltarea  relatiilor intre biserica , ONG din localitate si APL si cu familiile cu cistig redus din zona rurala, familiile tinere, bolnavi si invalizi. Implicarea mai amplă a crestinilor în comunitate. Realizarea unei companii de informare corecta si sensibillizare a populatiei la nivel de comuna  asupra necesitatii implementarii acestui proiect. Organizarea unui seminar-masa rotunda   la biserica cu crestinii, societatea civila si APL din localitatate. Constientizare că fiecare dintre noi poate aduce un impact asupra vieţii altcuiva, ce sunt alaturi. Ridicarea valorii bisericii in localitate, societatii civile, organizatiilor de batrini, invalizi si femei din familii social vulnerabile etc.  Importanţa  manifestării  valorilor, prin implicarea bisericii în viețile celor în nevoi, față de autorități și comunitate. 

No comments: