Monday, March 14, 2011

VREAU SA STIU

“VREAU SA STIU” - asa se numeste proiectul implementat de Asociatia Obsteasca INFO-TERRA din satul Vadul-Rascov , raionul Soldanesti.
Implementarea este asigurata de Coordanatorul de proiect, Otel Vasile , Directorul Executiv al AO INFO-TERRA finansat de AED/USAID in programul INSPIRATIE, si cuprinde ariea a trei Primarii Vadul-Rascov, Salcia si Climautii de Jos.
Una din principalele probleme ale sociatatii din zonele rurale e necunoasterea de catre cetateni a deciziilor APL, Consililor de primarii, Comiisiilor din primarii, a hotaririlor ce se efectueaza in secret de societate /ajutoare sociale, vinderea averii publice si a pamintului, arenda cladirilor, iazurilor si a pamintului etc/.
Proiectul dat are telul de transparenta a deciziilor Consiliului Administratiei Publice locale, de afisare a informatiei catre locuitorii comunelor. De a imbunatati accesul electronic pentru informatii si noutati in domeniul politic, guvernamental, local si raional, pentru ca cetatenii raionului Soldanesti, satelor Vadul-Rascov, Salcia si Climautii de Jos sa devina niste participanti mai constienti si activi in dezvoltare a democratiei in RM.
Ne propunem ca cu ajutorul proiectului dat sa procuram videocamere pentru filmarea sedintelor consililor Vadul-Rascov, Climautii de Jos si Salcia. Sa procuram un calculator, cu care sa va prelucra informatia care se va plasa pe DVD si pe siteul satului, iclusiv blogul Asociatiei Obstesti INFO-TERRA. DVD inscrise /-50lunar/cu informatii despre sedinte si documente /acte/ scanate se vor distribui cetatenilor din localitate.
In timp de noua luni , cu ajutorul voluntarilor se vor filma aprohimativ 30 de sedinte. Pentru promovarea si transparenta proiectului se vor atasa lunar pe blog si siteul satului informatiile despre implementarea proiectului. Trimestrial se va organiza sondaje, pentru a fi informat si de a culeje informatie despre implementarea proiectului dat si relatiile vice-versa dintre APL si societatea civila. Se va plasa informatiea in presa republicana si raionala, televiziunea judetiana -IMPULS TV. Accesul gratis la informatiea publica in Centru Comunitar de acces la informatie. Lunar se va edita Buletinul Informational INFOTERRA. Se va edita un calendar cu obiectivele si scopurile proiectului. Valoare proiectului constitue 4500 EURO.
Socotom ca dupa implementerea proiectului;
• Sa creasca interesul democratic si constiinta in deosebi a tinerei generatii.
• Sa avansam gradul de informare a cetatenilor privind guvernarea publica locala.
• De a elimina dificultatea de acces liber la documentele si formularele publice din primarii.
• De a imbunatati eficienta si responsabilitatea conducerii Administratiei Publice locale.
• Se va ridica disciplina si responsabilitatea Consilierilor in luoarea deciziilor.
• Se va consolida mai mult relatiile intre societatea civila si APL.
Desi implementarea proiectului deruleaza circa 3 luni avem succese de conlucrare foarte bune cu primariile din comunele Salcia si Climautii de Jos, care serios se atirna la implementarea proiectului dat si aducem multumiri primarilor D-nilor Carpovici Alexandru si Melnic Sergiu . Cu parere de rau mai greu merge implementarea in Primariea Vadul-Rascov. Deciziile alesilor poporului nu ar trebuie tinute un secret pentru societate, doar ei ne-au ales si au incredere.

Coordanator de proiect, director executiv AO INFO-TERRA Otel Vasile.

No comments: