Friday, April 22, 2011

Derularea proiectului VREAU SA STIU.

Raport narativ , intermediar la proiectul
“VREAU SA STIU”
Implementat de AO INFO-TERRA din satul Vadul-Rascov
sustinut financiar de poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).
septembrie 2010-martie 2011.Asociatia Obsteasca INFO-TERRA, a inceput implementarea proiectului dat cu o masa rotunda , la care au fost invitati colectivul de implementare a proiectului, voluntarii si reprezentantii Administratiei Publice Locale. In cadrul acestei mese rotunde , coordonatorul de proiect Otel Vasile a dat lamurire , tuturor despre telul proiectului si caile de realizare a acestuia . Au fost trasate obectivele si problemele care pot aparea. Sa mentionat ca proiectul poarta un caracter de transparenta si nu la toti le va placea mersul acestui proiect.
Au vorbit reprezentantii APL care au inteles problema si au fost de accord sa o hotarim.
In luna septembrie am solicitat si am gasit varianta a citorva oferte pentru procurare de echipament si rechizite pentru implementarea proiectului de care ne folosim pina in timpul de fata. S-a procurat computatorul pentru lucru si transformarea informatiei din video in calculator, inscriere DVD. S-au procurat rechizite de birou , hirtie pentru editarea buletinelor informationale , toner xerox si toner color . Toate zilele lucratoare sala de computatoare siara 2 ore a fost deschisa gratis pentru beneficiarii proiectului . S-a facut legatura cu voluntarii de la Consiliul Local de tineret NOUA GENERATIE , care in implementarea proiectului de mai departe au ajutat foarte mult .
In lunile urmatoare , octombrie noiembrie si decembrie au fost filmarile la consiliile locale ale primariior Vadul-Rascov, Climautii de Jos si Salcia, s-au scanat si s-au fotografiat documentele care au fost planificate in primarii. S-au editat buletine informationale INFO-TERRA, o data in doua luni si mai des. S-au inscris pe DVD sedintele consiliilor si s-au livrat la beneficiarii satelor in care au fost filmarile. Mai greu a fost de rezolvat intrearile cu lucratorii din sfera sociala, cu care am avut mai multe dificultati. In derularea proiectului au fost si situatii de conflict cu consilierii locali , pe care ne-am straduit sa le rezolvam in primariea Vadul-Rascov.
Incepind cu anul 2011, anul alegerilor locale au parvenit unele intrebari prin primarii, oamenii avind la mina DVD-urile inscrise ale sedintelor consiliilor primariilor au venit cu mai multe intrebari la primarii, sau descoperit unele lacune pe care primarii ar fi vrut sa le ascunda. Citiva beneficiari s-au adresat sa le fac copie sedintei consiliului.
La sedinta din ianuarie a consiliului local al primariei Vadul-Rascov nu am fost invitati ca sa filmam , in luna februarie nu am fost poftiti la sedinta consiliului local al Primariei Climautii de Jos. La Primariea din Salcia , au dat vina ca a fost urgenta sedinta din martie si tot nu ne-au anuntat. Problemele s-au agravat de aceia am solicitat intilnire cu primarul de la Salcia D-nul Carpovic Alexandru si D-nul Sergiu Gutan de la primariea Vadul-Rascov. Intilnirile au trecut calm si au fost lamuriri ca daca filmarile nu se vor petrece, primariile vor fi scoase din proiect , adica si videocamerele nu vor ajunge la ei dar la scolile sau gradinitele din localitate. Dupa convorbiri ne-am inteles ca situatia se va schimba si implementarea proiectului va derula mai activ, cu atit mai mult ca majoritatea din echipamentele planificate au fost procurate.
Pentru lunile ce urmeaza planuim sa filmam sedintele consililor in primariile implicate in proiect , sa terminam scanarea si fotogrfierea docimentelor in primariiile Salcia si Climautii de Jos. Vom pregati raportul final narativ si financiar..

Coordanator de proiect
Otel Vasile.

No comments: